BAG vs Postcode Service

Adresdata is voor veel bedrijven van groot belang. Je wilt als bedrijf natuurlijk de juiste adresgegevens hebben wanneer je brieven, pakketjes of andere zaken moet verzenden. Tot 2021 konden bedrijven de BAG 1.0 Extract downloaden, maar met de uitfasering hiervan in 2022 moeten veel bedrijven op zoek naar een alternatief. Wij hebben daarom de belangrijkste verschillen en overeenkomsten met onze eigen Postcode Service naast elkaar gezet, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Wat is BAG?

BAG staat voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Deze bestaat uit data van alle adressen en gebouwen in Nederland, zoals bouwjaar, oppervlakte, gebruiksdoel en locatie op de kaart. Deze data kan door bedrijven tegen betaling worden opgevraagd bij de overheid zodat ze deze kunnen inzetten bij het valideren van adressen.

Wat is de Postcode Service?

De Postcode Service is een API die wordt ingezet om een adres automatisch aan te vullen wanneer iemand bijvoorbeeld een bestelling plaatst in een webshop. Zo voorkom je fouten bij het invoeren van adresgegevens. De Postcode Service kan worden geïmplementeerd middels een API-koppeling of een Magento 2 extensie.

Wat zijn de verschillen?

Je kunt voor het valideren van adressen gebruik maken van de Postcode Service of de BAG. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. 

Data

De data van de Postcode Service is afkomstig van meerdere bronnen. Vanuit deze bronnen wordt de adresdata elke dag up-to-date gehouden met de nieuwste adressen. Binnen de data van de Postcode Service wordt niet gekeken naar de kadastrale data, de data die door de overheid en gemeentes is samengesteld, maar juist naar de postadressen. Zo weet bijvoorbeeld de bezorger exact waar hij moet zijn om een pakketje af te leveren. De data van de Postcode Service wordt elke dag geüpdatet zodat altijd de nieuwste adressen beschikbaar zijn, ook de nieuwbouwwijken.

De BAG is een verzameling van data die wordt aangeleverd door gemeenten. Zij geven aan welke gebouwen en adressen in hun gemeente te vinden zijn en welke plek deze hebben op de kaart. De verzameling hiervan is beschikbaar om te gebruiken voor de gebruikers van de BAG. De data van de BAG wordt door gemeenten zelf up-to-date gehouden, dus het kan soms een tijdje duren voordat bijvoorbeeld nieuwbouw adressen hierin worden meegenomen of vervallen adressen worden verwijderd. Dit wordt door de gemeentes zelf gedaan waardoor de kans op fouten erg groot is.

Implementatie

Er zijn verschillende manieren om de API van de Postcode Service te implementeren. Je kunt de API direct koppelen aan je website, webshop of bijvoorbeeld je custom clienten- of administratiesysteem. Heb je een webshop die met Magento 2 is gebouwd? Dan kun je gebruik maken van de Magento 2 extensie van de Postcode Service om de installatie nog makkelijker te maken.

De data van de BAG is alleen als XML-bestand beschikbaar die je kunt verkrijgen via een eigen ontwikkelde API-koppeling. Hiermee ontvang je de kadastrale data en niet de postadressen zelf. Er zit verder zelf nog veel handmatig werk in om deze data daarna ook op de juiste manier in te zetten. 

Prijs

Bij de Postcode Service betaal je voor het aantal aanvragen dat je per maand nodig hebt. Je kunt je pakket dus volledig zelf samenstellen. Heb je een maand meer nodig? Dan kun je dit vrij eenvoudig opschalen.

Bij de BAG betaal je bij de aanvraag € 180 en daarna maandelijks € 12 voor het gebruik van de BAG-data. Deze kosten staan los van het aantal aanvragen die je in een maand doet. Daarnaast heb je zelf nog wat werk aan het verkrijgen van de data die voor jou relevant is daaruit te halen en het realiseren van de koppelingen.

Gebruiksvriendelijkheid

De Postcode Service is gericht op gebruiksvriendelijkheid. De online documentatie omgeving en de Magento 2 extensie zorgen er samen voor dat je direct met de Postcode Service aan de slag kunt.

De documentatie van de BAG is minder goed gedocumenteerd en vereist eigen creatie van scripts en het opzetten van een database. Er worden ook geen API-endpoints opgegeven voor het gebruik van de data. Alleen voor het downloaden van de data.

Voor en nadelen

Je kunt voor het valideren van adressen gebruik maken van de Postcode Service of de BAG. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

Postcode ServiceBAG
Meerdere databronnen
Dagelijkse updates aan de data
Beschikbaar als API
Beschikbaar als Magento 2 extensie
Uitgebreide online documentatie beschikbaar
Eenmalige kosten 
Gericht op supersnelle e-commerce
Beschikbaar voor zowel Nederland als België (en binnenkort Duitsland)
API backwards compatibiliteit tot drie versies terug
Eerste maand gratis om te testen
Telefonisch bereikbaar voor vragen en hulp bij implementatie

Ook gebruikmaken van de Postcode Service?

Wil jij ook gebruikmaken van de Postcode Service bij het valideren van adresgegevens? Probeer hem gratis uit!

Google Beoordelingen
5.0