De optimale checkout ervaring

De checkout is voor veel webshop een kritische succesfactor. Dit is het punt waarop bezoekers converteren naar klanten. Daarom is het van belang dat de checkout van een webshop volledig is geoptimaliseerd.  Een belangrijk onderdeel hiervan is snelheid. Niet alleen de laadtijd van je pagina is hier van belang. Ook de tijd en stappen die nodig zijn vanaf het selecteren van een product, tot aan het afronden van de bestelling. Zitten hier te veel stappen in? Dan ben je de bezoeker kwijt en dat kost jou omzet. In deze blog vertellen we hoe jij de conversie van jouw webshop kan verhogen met een snellere checkout.

Het proces onder een vergrootglas

De eerste stap die je kunt zetten richting het verhogen van je conversie, is om het proces van bestellen op jouw webshop te analyseren. Wat kom je hier allemaal tegen? Werkt alles zoals het hoort en staat alles op een logische plek? Als je hier al fouten tegenkomt dan betekent dit slecht nieuws. Bezoekers kunnen namelijk geen klant worden als zij niet kunnen afrekenen of gedurende het proces worden afgeleid.

Less is more

Als je hebt onderzocht of het proces van bestellen goed werkt, dan is het tijd om de volgende stap te zetten. Nu kun je kijken naar welke stappen in het proces overbodig zijn. Moet de bezoeker bijvoorbeeld een account aanmaken voordat hij kan afrekenen? Dan heb je kans dat deze je webshop verlaat zonder klant te worden.

Het verplicht een account aanmaken vormt een extra barrière en kan je waardevolle conversiekosten. Vraag jezelf daarom af, is het echt nodig dat bezoekers een account aanmaken bij het bestellen of heb je aan minder gegevens ook genoeg? 

Ben je tot de conclusie gekomen dat bezoeker écht een account bij je moeten aanmaken om te bestellen? Maak de bezoeker dit dan zo makkelijk mogelijk door iets zoals een social login te gebruiken. Hiermee kunnen bezoekers binnen een aantal klikken inloggen met hun Google, Facebook of ander social media account. Zo hoeven bezoekers niet handmatig alle gegevens in te voeren en is de drempel om een account te maken, een stuk lager.

Maak gebruik van adresvalidatie

Niets is voor een bezoeker zo vervelend als een bestelling plaatsen en er achteraf achter komen dat je een typefout hebt gemaakt in bijv. je postcode. Je moet als klant dan razendsnel met de klantenservice in contact komen om te voorkomen dat jouw bestelling ergens anders terecht komt. Als de klantenservice van jouw webshop dit probleem niet snel oplost, zorgt dit voor een slechte ervaring bij de klant. Het kost jou als merchant ook geld, aangezien het pakketje terug naar jou verzonden moet worden. Deze moet je dan opnieuw versturen, dit keer naar het juiste adres.

Zorg er daarom voor dat je dit soort problemen bij de bron aanpakt. Met een adresvalidatie tool zoals de Postcode Service extensie, zorg je ervoor dat het adres van de klant direct wordt gevalideerd. De klant hoeft zelf enkel zijn of haar postcode en huisnummer in te vullen. De Postcode Service extensie doet de rest. Zo voorkom je fouten bij het invullen en scheelt het jou en de klant een hoop werk en geld doordat je pakketjes niet naar een verkeerd adres verstuurd. Probeer het uit!

Conclusie

Het optimaliseren van je checkout is een belangrijk onderdeel bij het verhogen van de conversie van jouw webshop. Wij hebben je in deze blog een aantal tips gegeven over hoe je dit moet doen. Benieuwd naar hoe je de Postcode Service extensie kunt inzetten voor jouw webshop? Probeer het uit of vergelijk de pakketten.

Google Beoordelingen
5.0